1945-1956 The Early Days - Indonesia

THE TIMOR RHYTHM BROTHERS (Indonesië 1945-1957)

Andy Tielman (gitaar, zang)

Reggy Tielman (banjo, gitaar, zang)

Ponthon Tielman (contrabas, gitaar, zang) in 1956 naar Nederland (Bussum) vertrokken

Loulou (Herman Lawrence) Tielman (drums, zang)

Jane (Janette Loraine) Tielman (zang)

(vader) Herman Tielman (manager, gitaar)

(moeder) Flora Lorine Hess (presentatie)

 

Het verhaal van THE TIELMAN BROTHERS begint in Soerabaya waar 4 broertjes Tielman met zusje Jane in 1945 samen volksliedjes en traditionele dansen gingen vertolken. Vader Herman Tielman was kapitein en later fourier van het KNIL en had in een Japans interneringskamp gezeten. Hij had een huis in Soerabaya en begon daar met vrienden te musiceren. Herman Tielman was een begaafd all-round musicus en hij was het die Reggy, Ponthon, Andy, Loulou en Jane hun rijke muzikale bagage bijbracht. Ponthon wilde vanaf het begin op de grote bas spelen. Reggy wilde banjo spelen en de kleine Loulou was gek op het drumstel. Andy bekwaamde zich in het sologitaar spelen. Tijdens hun eerste optreden tijdens een huisfuifje wisten ze vaders vrienden te verrassen met moeilijke nummers als Tiger Rag en 12th. Street Rag.

 

Er volgden optredens op diverse particuliere feesten in Soerabaya. Het ging hard en binnen een half jaar gingen ze als THE TIMOR RHYTHM BROTHERS - Timor is het eiland waar de familie Tielman van afkomstig is - op tournee langs de kampen van de Nederlandse militairen. Daarna kregen ze aanbiedingen van de NIWIN (Nationale Inspanning Welzijnsverzorging Indonesië) en samen met Nederlandse artiesten als De Wama's, de Ramblers en de Skymasters trokken ze langs de grote steden van Indonesië. Hun shows bestonden uit muziek en dans uit alle hoeken van de archipel, compleet met bijpassende kleding en rituele attributen zoals krijgsperen en zwaarden. Vader Tielman speelde tijdens hun shows mee op gitaar en moeder zorgde voor de aankondigingen.

 

Op 29 december 1949 vond in Indonesië officieel de soevereiniteitsoverdracht plaats. De familie Tielman ging nu voor de Indonesiërs optreden. Ze traden zelfs op in het paleis van Soekarno in Djakarta. Toen ze wat ouder werden begonnen ze ook de tophits met perfecte close-harmony zang na te spelen. In 1951 maakten ze kennis met Guitar Boogie van Arthur Smith. Andy vertelde later in een interview: 'dit is het eerste liedje waar mijn broers en ik toen al een rock'n'roll draai aan gaven door er drums aan toe te voegen'. Ze begonnen later ook nummers van Les Paul, Elvis Presley, Little Richard, Bill Haley, Fats Domino, Chuck Berry en Gene Vincent te spelen. Andy speelde ook samen met Dolf de Vries in zijn bandje THE STARLIGHTS in Djakarta. Ook op Sumatra speelde hij zonder zijn broers in de Hawaiian band van Freddy Wehner.