Google Custom Search

Clark Richard & his Tropical Stars (Dordrecht/België)

Bezetting (bij oprichting zomer 1961):

Tony van Ede van der Pals (gitaar) ex/naar- Tony & his Magic Rhythms; terug in 1966 ex- The Eastern Aces

Emile Schwarz (gitaar) ex/naar- Tony & his Magic Rhythms; naar The Losers

Ernst Schwarz (gitaar)

René van Ede van der Pals (basgitaar) naar The Rollin' Stars

Ben van Ede van der Pals (drums) ex- Tony & his Magic Rhythms

Clark Richard (Richard Andreas) (zang, gitaar) ex- Tony & his Magic Rhythms

 

Overige groepsleden:

Loek Bastiaans (gitaar) ex- Tony & his Magic Rhythms; naar The Losers

Lou Titaly (gitaar) ex- The Entertainers (Heerlen)

Albert Valentijn (gitaar) ex- The Losers

Bart Carels (gitaar) ex- The Rollers; naar Boy & his Rollin' Kids

Tim Spekman (basgitaar)

Alex (Danny) ten Brink (basgitaar) ex- The Rhythm Kings

Loek Tuinenburg (drums) naar The Rollin' Kids

Robby Muller (drums) ex- The Rhythm Kings

 

Later werd het een orkest met wisselende bezettingen.

 

Richard Andreas werd op 23 november 1940 geboren in het plaatsje Benkulen (Bangkahulu) op Sumatra. Richard begon omstreeks 1960 als zanger/gitarist bij The Black Rocking Cats in Utrecht. Eind 1960 verhuisde hij naar Dordrecht en sloot zich aan bij Tony & his Magic Rhythms.

 

Richard Andreas alias Clark Richard had met Tony & his Magic Rhythms vanuit Dordrecht al een aantal optredens in België gedaan. In de zomer van 1961 kreeg hij een aanbieding om tijdens het Zeebrugge Festival met een eigen orkest in België als beroeps aan de slag te gaan. Hij formeerde zijn eigen Tropical Stars, die aanvankelijk uit 6 bandleden bestond. Tony van Ede van der Pals en Emile Schwarz van Tony & his Magic Rhythms gingen ook met hem mee, maar keerden een jaar later of zo weer terug naar hun oude band in Dordrecht.

 

In België kreeg hij al snel de bijnaam De Indonesische Elvis! Er volgde ook een platencontract voor HMV in 1962. In de studio in Brussel nam Clark Richard met zijn Tropical Stars twee eigen rockende composities Queen Of love en Hot Rock Beat op. Zijn volgende single Ching-Ching Twist / Jambalaya was met begeleiding van sessie muzikanten.

 

Zijn eerste song Come Back To Me, die hij opnam voor het platenlabel Ronnex in 1963, was een bewerking van L'Intimité van Frédéric Chopin (piano etude no.3 in E major). Het werd in hit in België.

 

Clark Richard bleef veel van zijn eigen werk schrijven, meestal samen met andere componisten zoals Bill Crompton uit Engeland.  Medio 1966 werden zijn platen uitgebracht op het platenlabel Roover van Artist Managing Bureau Coresco S.P.R.L., eigendom van zijn impresario Maurice Dumitrescu. De eerste single op het label Beat It / Set Him Free waren composities van de toen nog onbekende Jack de Nijs alias Jack Jersey. Jack had contacten met The Tropical Stars. De Belgisch componist Jack Tudor was als arrangeur hierbij betrokken. Gitarist Albert Valentijn ex- The Losers (de band van Jack de Nijs in die periode) speelde sologitaar op deze nummers. Loek Bastiaans en Emile Schwarz van The Tropical Stars gingen in Roosendaal bij The Losers spelen.

 

Met zijn Nederlandstalig (eigenlijk Vlaams) gezongen werk had hij enorm veel succes in België. Een belangrijk persoon in de carrière van Clark is zijn manager Maurice Dumitrescu geweest.

 

In België woonde Clark Richard o.a. in Steenokkerzeel en Tremelo. Vanuit de laatste plaats is hij later naar Amerika geëmigreerd. Hij zat een periode met zijn familie in Ontario (Canada) en weer later in Louisiana en Californië. In april 2000 (hij bezocht zijn 95-jarige moeder in Dordrecht) was Clark Richard even 'back in Belgium' voor een concert in Tremelo.

Discografie tot 1970:

1962 Queen Of Love / Hot Rock Beat (HMV GBP 79)

1962 Ching-Ching Twist / Jambalaya Twist (HMV GBP 82)

1963 Come Back To Me / I'll Try (Ronnex R 1303)

1963 Blue Teardrops / Come Again (Ronnex R 1322)

1964 Without Your Love / Come Home (ShowRecords SH 1088)

1965 Voorgoed / Ik Vergeef Jou Altijd (ShowRecords SH 1145)

1966 Beat It / Set Me Free (Roover 11001)

1966 Kom Terug / In Gedachten (Roover 11004)

1966 I Really Don't Know Why / Tell Me No Lies (Roover 11005)

1966 Deze Melodie / Hij Keek Haar Maar Door Aan (Roover 11008)

1967 Het Was Je Laatste Kans / Ben Ik Echt Je Lieveling Roover 11010)

1967 Het Was Je Laatste Kans / Ben Ik Echt Je Lieveling (Omega 35.926) NL

1967 Tranen In Je Ogen / Soldaten Liefde (Roover 11012)

1968 Je Brief / Ben Je Dan Zo Verliefd? (Philips PF 320.361)

1968 Hey Little Girl / Teresa (Philips PF 320.367)

1969 LP CLARK RICHARD

Tranen in je ogen / Hey! Little girl / Hij keek haar maar door aan / In gedachten / Ben jij dan zo verliefd? / Je brief / Soldatenliefde / Teresa / Het was je laatste kans / Deze melodie / Ben ik echt je lieveling / Kom terug (Philips 846 204 VVY)

1969 Was Ik Maar Van Jou / Kijk Me Aan Philips PF 320.379

1969 Als Er Tranen Vloeien / Ik Heb Mijn Lesje Goed Geleerd (Philips 6021 013)

1969 Irene / Hoe Kon Ik Weten (Philips 6021 014)

197? Leopoldlaan nr. 6 Is Waar Ik Woon / Wat Zeg Je Nou ? (ELF Prov. 83-6726Y) NL

1973 Lady Lady La La La / Am I Right Am I Wrong (Killroy 1900) NL

197? Was Ik Maar Van Jou / Kijk Me Aan? (Killroy 7023) NL

 

1980 LP THE PICK NICKS - CLARK RICHARD

Ik Vergeef Jou Altijd / Blue Teardrops / Voorgoed / Without Your Love / I Really Don't Know Why / Set Him Free / Come Back To Me / Tell Me No Lies

+ 6 tracks van The Pick Nicks Remember (H.B.O. 801)

 

1995 CD THE BEST OF ... CLARK RICHARD (RARITY RECORDS CD 192496)NL

Queen Of Love, Hot Rock Beat, Chingching, Jambalaya, Come Back To Me, I'll Try, Blue Teardrops, Come Again, Without Your Love, Come Home, Ik Vergeef Jou Altijd, Voorgoed, Set Him Free, Beat It, I Really Don't Know Why, Tell Me No Lies, In Gedachten, Kom Terug, Deze Melodie, Hij Keek Haar Maar Door Aan, Het Was Je Laatste Kans, Ben Ik Echt Je Lieveling, Tranen In Je Ogen, Hey Little Girl, Irene, Hoe Kon Ik Weten, Je Brief, Ben Jij Dan Zo Verliefd