The Javelins (Vlissingen)

The Javelins 1961

Ronny Flohr † (sologitaar) ex- Ronny & his Rockin' Kids

Wouter Ott (gitaar) ex- Ronny & his Rockin' Kids

Ronnie Jongbloeds (gitaar) ex- The Sea Lions

Boet Saija † (bas) ex- Ronny & his Rockin' Kids

Ronnie Geiger (drums) ex- The Sea Lions

Turry Thurnim † (zang, viool, percussie) ex- The Sea Lions

 

The Javalins 1961-1962

Ronny Flohr † (sologitaar)

Ronnie Jongbloeds (gitaar)

Boet Saija † (bas)

Eugene Lambertus (drums, zang, gitaar)

Turry Thurnim † (zang, percussie)

 

Ronny and his Javelins 1962-1963

Ronny Flohr † (sologitaar)

Paul Böck (gitaar)

Boet Saija † (bas)

Eugene Lambertus (drums, zang, gitaar) naar The Fender Strings

- Ad Wilschut (drums)

Frank Salawane ( zang)

 

The Javelins 1964

Pieter Bloem (sologitaar) naar The Beat Five

Frits Jongbloets (gitaar) naar The Beat Five

Boet Saija † (bas)

Ad Wilschut (drums)

Frank Salawane (zang) naar The Beat Five

 

The Javelins 69 (1964/1965)

Rudy de Queljoe (sologitaar) ex- Little Jimmy & The Sharks; naar The Beat Five

Tonny de Queljoe † (gitaar) naar The Beat Five

Boet Saija † (bas)

Ad Wilschut (drums)

John Caljouw (zang) ex- Johnny & The Blue Jeans; naar The Beat Five

 

The Javelins 1966-1971

Nelis Tuankotta (sologitaar/zang)

Mingoes Souhuat (gitaar/zang)

Henk van der Graaf (gitaar)

Boet Saija † (bas)

Ad Wilschut (drums)

 

Ronny Flohr (1935) kwam in 1950 als gerepatrieerde Indische Nederlander naar ons land en woonde in 1952 in Vlissingen. Voor zijn dienstijd speelde hij Moluks-Hawaiiaaanse muziek met The Manuela Boys op feesten en bruiloften. In dienst zag hij de rolprent Rock around the clock en in 1958 scheurde hij met zijn brommertje naar de Wereldtentoonstelling (Expo' 58) in Brussel om zijn idolen The Tielman Brothers te kunnen zien spelen. Door dat succes ontstonden ook rock-'n-roll bandjes met Zeeuwse gerepatrieerden.

 

Ronny Flohr (solo- en hawaiiangitaar) startte Ronny & his Rockin' Kids met Wouter Ott en Max van Casand (gitaar), Boet Saija (bas), Ko Kemeling (drums). Toen de groep begin 1961 eerste werd bij een talentenjacht in het Vlissingse Concertgebouw en de Zeevaartschoolband The Sea Lions tweede werden, fuseerden die twee en zo ontstond in 1961 de Vlissingse rock-'n-roll band The Javelins. Flohr werkte op de straalmotorenwerkplaats van de Vliegbasis Woensdrecht en koos de naam van de Engelse deltastraaljager Gloster Javelin.

 

Niet te verwarren dus met de succesvolle Indo-Rock band The Javalins (een woordspeling op eiland Java). In Groningen was ook een band met de naam The Javelins actief van 1962 tot 1967 (zij waren geïnspireerd door de Engelse betekenis van het woord javelin = werpspies of speer).

 

In 1961 deden The Javelins mee aan een door het teenagerblad Muziek Parade georganiseerde talentenjacht in de Middelburgse Schouwburg en stroomden door naar de kwart- en halve finales in Goes en Rotterdam en naar de finale in Utrecht. Zij zouden als eerste Zeeuwse band op 25 juni 1961 live te zien zijn op de Nederlandse televisie. In te grote geleende jasjes en met eenvoudig zelf in elkaar geknutselde versterkers speelden The Javelins die avond super gemotiveerd de sterren van de hemel. De Hollands-Moluks-Surinaams-Indische groep overtuigde met een opzwepend eigen stuk. Turry Thurnim zong We Want Short Shorts en de groep viel steeds bij met Hey! Ba-Be-Re-Bop. Zij behaalden met The Hurricane Strings uit Rotterdam een gedeelde 1e prijs bij de Teenager Muziek Parade van de VARA-televisie. In de jury zaten Peter Koelewijn, Guus Jansen jr. en Co de Kloet. De beker werd aan Flohr uitgereikt door het Duitse teenager idool Conny Froboess.

 

Naast het Vlissingse Concertgebouw als thuisbasis en Indische avonden in Hotel Britannia waren er maandelijkse adressen die afgewerkt werden. Hotel Victory in Oostburg, het Hofzichttheater in IJzendijke en heel veel optredens in België. Daar werd opgetreden met grote sterren als The Cousins en Louis Neefs. Regelmatig speelden zij daar ook in één programma met Peter Koelewijn & zijn Rockets en Anneke Grönloh. De laatste (Tutti Frutti en Ma, He's Making Eyes At Me) werd regelmatig begeleid door The Javelins. België afficheerde de groep in 1961 en 1962 als het kleurlingenorkest The Javelins en Turry werd aangekondigd als de neger-showman-zanger TURRY.

 

Nadat de succesbezetting uiteen viel, want zeevaartscholieren gaan ook een keer varen, werd het Ronny and his Javelins. Leider Ronny Flohr was in 1963 leeg gespeeld en besloot ondanks lucratieve aanbiedingen uit Duitsland te stoppen. Eugene Lambertus vertrok als beroepsmuzikant naar Duitsland en ging bij The Fender Strings spelen.

 

Bassist Boet Saija nam het leiderschap over en onder de groepsnaam The Javalins 69 werd er tot medio 1971 doorgedraaid in verschillende samenstellingen. Rudy de Queljoe en Johnny Caljouw kwamen ca. eind 1964/begin 1965 even bij The Javelins 69 spelen, maar hervinden elkaar spoedig via The Beat Five in Group '69 (al gauw met de toevoeging Sect) van bassist Carlos van den Berg.

 

* Ronny Flohr op 18 maart 2015 in Breda overleden.

 

© Henk Feij(was zanger/gitarist in drie Vlissingse bands -jaren 70/80 -, verzamelt allerlei over Zeeuwse bandjes en is muziekredacteur bij Omroep Zeeland)

 

Bron: Henk Feij - De wieg van de Zeeuwse rock-'n-roll stond in Vlissingen, Den Spiegel, tijdschrift Vereniging Vrienden van het Stedelijk Museum en Gemeentearchief Vlissingen, jrg 19,nr 3 - juli 2001