Google Custom Search

The Rocking Sensation Boys (Den Haag)

The Beach Boys (1957-1958)

René Nodelijk (gitaar, zang)

Jaap Berkhout (gitaar, zang)

Rudy Racz †(gitaar, zang)

Reyn Rozenberg †(gitaar, zang)

 

The Rocking Sensation Boys (april 1958 - september 1959)

René Nodelijk(gitaar, zang)

Hugo van der Jagt †(gitaar)

Jaap Berkhout (gitaar) naar The Rebel Rockers

Rudy Racz † (theekistbas, contrabas) naar The Rebel Rockers

Wim Postuma (klarinet)

Reyn Rozenberg † 2007(drums) naar The Rebel Rockers

 

The Rocking Sensation Boys (september 1959 - november 1959)

René Nodelijk (gitaar, zang) naar René & The Alligators

Hugo v.d. Jagt † (gitaar)

Rein de Vries (gitaar, bas, zang)

Wim Postuma (klarinet)

Herbert Hooijkaas (drums)

 

The Rocking Sensation Boys (november 1959 - september 1961)

Rein de Vries (gitaar, basgitaar, zang) naar The Daggers

Hugo van der Jagt † (gitaar)

Rob Kraneveld (gitaar) ex- The Rebel Rockers; naar The Ricochets

- Henk Schram (gitaar, basgitaar) ex- The Jumping Rollers

- Ton Schattelijn (klarinet) vanaf 1960 ex- René & The Alligators

- Leo van Oostrom (sax) feb/jun 1961 ex- René & The Alligators; naar The Rhythm Sellers

Herbert Hooijkaas (drums)naar The Fender Rollers

 

The Rocking Sensation Boys (september 1961 - juni 1962)

Hugo v.d. Jagt † (gitaar)

Rob Kraneveld (gitaar) tot nov. 1961

Jacques Eckhard (gitaar) vanaf nov. 1961

Henk Schram (basgitaar)

Aad van Zadel †(piano) ex- The Black Dynamites

- Danny Meijer (saxofoon) maart 1962 ex- The Marlins

Leo Kappé (drums) ex- The Blue Comets; naar The Fender Rollers

 

The Rocking Sensation Boys (juli 1962 - februari 1963)

Hugo v.d. Jagt † (gitaar)

Jacques Eckhardt (gitaar)

Henk Schram (basgitaar) naar The Travellers

Aad van Zadel †(piano) naar NL5

Herbert Hooijkaas (drums) ex- The Fender Rollers

Danny Meijer (saxofoon) naar The Fender Rollers

 

The Rocking Sensation Boys (maart 1963)

Hugo v.d. Jagt † (gitaar) naar (Danny &) The Rebels

Jacques Eckhardt (gitaar) naar (Danny &) The Rebels

Leo Bennink (basgitaar) ex- The Twangies; naar (Danny &) The Rebels

Herbert Hooijkaas (drums) naar The Fender Rollers

 

Opgegroeid in de Zuiderparkbuurt trokken de vrienden Jaap Berkhout, Rudy Racz (beiden Indo's), René Nodelijk en Reyn Rozenberg met goedkope Spaanse gitaren naar het Scheveningse strand om meisjes te imponeren en noemden zichzelf........THE BEACH BOYS. In de herfst van 1956 zagen René en zijn maten Bill Haley & The Comets in de film "Rock Around The Clock". De sensationele rock & roll in deze film maakte zo'n grote indruk op de jongens dat ze besloten later ook met een rockband te beginnen.

 

In april 1958 werden THE ROCKING SENSATION BOYS opgericht. René begon hierin met zijn eerste zelfgebouwde electrische gitaar te spelen. Ze gebruikten oude radio's als versterkers. Electrische basgitaren waren nog niet bekend in Europa en Rudy Racz gebruikte een theekist met een bezemsteel en een draad eraan. Dat hadden ze afgekeken van de skiffle bands. René begon ook met zingen in de groep. Eerst de hits van Bill Haley en Little Richard maar later meer het Elvis repertoire. Hij was niet alleen geïnteresseerd in rock & roll maar ook in muzikanten als Benny Goodman (klarinet) en Eddy Calvert (trompet). Het eerste optreden van THE ROCKING SENSATION BOYS vond plaats tijdens een schoolfeest van de Han Stijkelschool aan de Waldeck Pyrmontkade in Den Haag op 27 juni 1958 (bron: Reyn Rozenberg). Het was de tijd van de Indo bandjes. Soms gemengd met Nederlanders - zoals THE ROCKING SENSATION BOYS - maar allemaal met een Indische basis. Op de vele talentenjachten kwamen ze elkaar tegen. René begon ook zijn haar zwart te verven, zodat iedereen dacht dat hij een Indische jongen was, maar hij wilde met zijn grote zwarte kuif vooral op Elvis Presley lijken.

 

Op 24 september 1958 werd in zaal 'Amigo' (Nieuwstraat, Den Haag) een verkiezing gehouden voor de "Nederlandse Elvis Presley". René Nodelijk werd derde, met zijn geel zijden jasje - geleend van Johnny van Leeuwarden (Johnny Lion). Van dit festival zijn enkele minuten in het Polygoon journaalarchief bewaard gebleven. René Nodelijk zong "Jailhouse Rock". De RSB speelden een periode elke zondagavond voor dansclub "Sensation Rockers" in Café-Restaurant "Neuf" aan de Rijswijkseweg. Ze traden ook op in het paviljoen van de rolschaatsbaan in het Zuiderpark (rock & roll dansclub van Willy Wissink).

 

In september 1959 kwam er een scheiding tussen de groepsleden van THE ROCKING SENSATION BOYS. René Nodelijk ging met Hugo van der Jagt en Rein de Vries verder op een meer professionele basis. Reyn Rozenberg, Jaap Berkhout en Rudy Racz, medeoprichters vanaf het eerste uur van de RSB, gingen verder als THE REBEL ROCKERS.

 

In november 1959 ontstond een conflict tussen de beide zangers René Nodelijk en Rein de Vries. De overige bandleden gingen door met Rein de Vries als THE ROCKING SENSATION BOYS. René begon toen zijn eigen band en vanaf dat moment ontstonden RENÉ & THE ALLIGATORS.

 

Rein de Vries kreeg eind 1959 een platencontract bij Phonogram als solozanger. Zijn eerste single Blonde Baby doll (Living Doll) en Ik ben zeventien werd op het Fontana label uitgebracht. Rein kreeg ook veel aandacht in de muziekbladen (Muziek Parade, Muziek Expres en Tuney Tunes).

 

In 1961 mocht de groep een instrumentale single bij Phonogram opnemen. Dat werden twee bewerkingen van klassieke nummers. Eine Kleine Nachtmusik van W.A. Mozart (arrangement van Ton Schattelijn) en Melody in F van Anton Rubinstein (bewerking van Rein de Vries). De plaat werd in het TV programma "Top of Flop" van Herman Stok afgekraakt, omdat men toen het bewerken van klassieke nummers in de rockmuziek nog verwerpelijk vond. Saxofonist Leo van Oostrom (ex- René & The Alligators) was de eerste student die afstudeerde voor saxofoon op het Kon. Conservatorium.

 

Eind 1961 werd door The Rocking Sensation Boys een opname voor Procédé Sonopresse Rotterdam van Leo Ritmeester gemaakt voor een flexidisc reclameplaatje voor Lutti. Het ging hier om de instrumentale nummers Rockin' the Blues en Humoresque Rock.

 

Na het vertrek van Rein de Vries naar The Daggers (werden later omgedoopt tot The Firebirds en daarna The Fire-Devils) ontstond in september 1961 een nieuwe bezetting van The Rocking Sensation Boys. In november 1961 begonnen ze als beroepsorkest in Duitsland te werken. Het eerste contract werd afgewerkt in Duisburg (Treffpunkt), daarna volgden Wiesbaden, Hamburg, Kiel, Düsseldorf, Trier, Krefeld, Wuppertal en Hamm. In maart 1962 werd de bezetting uitgebreid met saxofonist Danny Meijer (ex- The Marlins).

 

Leo Kappé heeft nog wat herinneringen aan het optreden in Hamburg opgetekend:

In de maand januari 1962 hadden The Rocking Sensation Boys een contract in Hamburg. We moesten daar spelen in de Kaiserkeller van eigenaar Bruno Koschmider in een zijstraat van de Reeperbahn. Dit was inderdaad de kelderbar ingericht in nautische stijl waar The Beatles in het najaar van 1960 ook hadden opgetreden. Het weinige publiek dat er kwam was ook niet het allerbeste. Onderwereldfiguren, souteneurs, hoeren en een paar verdwaalde Amerikanen. We wisten echt niet wat we daarmee aanmoesten. Gelukkig konden we na het spelen nog de Reeperbahn op, waar we Tonmy Sheridan & The Beat Brothers zagen spelen in Top Ten Club met Tony Sheridan (gitaar, zang), Roy Young (piano), Colin Melander (bas) en een onbekende drummer. Na een week of wat werd “onze kelder” door de politie gesloten en kwamen we in een andere zaak van dezelfde eigenaar Bruno Koschmider terecht in Eimsbüttel een veel betere buurt in Hamburg. Dat was de Kaisersaal, een grote chique zaal met garderobes en geuniformeerd personeel, waar we samen met een steengoed Italiaans orkest speelden. Aangezien het publiek echter nogal jong was en meer van Rock ’n Roll hield, dan van ouderwetse dansmuziek, vielen wij veel meer in de smaak tot groot verdriet van onze, overigens zeer aardige, Italiaanse collega’s. Halverwege de maand kwam de Koschmider vertellen dat hij failliet was gegaan en dat hij ons had ondergebracht in een havencafé in Kiel bij een vriend van hem."

 

In juni 1962 speelden The Rocking Sensation Boys in Hamm (Duitsland) en kregen een contract van een half jaar in een nachtclub in Casablanca in Marokko. Voor het vertrek werd er nog van drummers gewisseld. Herbert Hooijkaas kwam terug en Leo Kappé nam zijn plaats in bij The Fender Rollers. Na terugkomst werd door de RSB in maart 1963, met een gewijzigde bezetting, nog een contract afgewerkt in Hanau. The Rocking Sensation Boys vielen daarna uiteen. Hugo van der Jagt, Jacques Eckhardt en Leo Bennink gingen daarna met Leo Kappé en Danny Meijer (beiden van The Fender Rollers) verder als (Danny) & The Rebels.

In augustus 1963 keren Leo Bennink en Jacques Eckhardt terug naar Nederland om samen met Henk Schram en Paul van der Voort Maarschalk (ex- The Black Albinos) in The Travellers van drummer Hans de Wekker (ex- Les Chimes) te gaan spelen.

Hun vervangers bij The Rebels waren Ad Roos en Jimmy Pelt (beiden ex- Les Chimes).

 

Discografie:

1961 Eine Kleine Nachtmusik / Melody in Rock (Fontana TF 266.195)

1962 Rockin' the blues / Humoresque rock (Sonopresse SHOL 115)

flexidisc reclameplaatje voor Lutti